Näin järjestät tastingin kotona

Tasting mielletään usein jäykäksi ja muodolliseksi tilaisuudeksi, jossa pönötetään, kuunnellaan sommerlierin luento, jossa luetellaan niin paljon vaikeita sanoja, ettei mikään jää mieleen, sitten maistetaan herkullista viiniä hörppy, kurlataan ja lopulta syljetään maistettu juoma pois suusta. Siirrytään seuraavaan juomaan ja luento jatkuu.

Yllä mainittu tapa on tietysti yksi vaihtoehto järjestää tasting, mutta ei suinkaan ainut ja oikea tapa! Meidän vinkeillä järjestät kotonasi helposti viini- tai oluttastingin, jossa osallistujat viihtyvät, keskustelevat ja nauravat. Illan lopuksi uutta tietoa on saattanut jäädä mieleen, mutta pääasiana ei ole luennonomainen kertomus juomien historiasta, valmistuksesta tai siitä, mikä on oikea tapa pidellä pulloa viiniä kaataessa. Pääasia tietenkin on, kuten pappani on joskus sanonut, että ”artisti viihtyy”!  

Tässä tapauksessa haluat tietenkin järjestää mukavan rennon tilaisuuden, jossa ihmiset pääsevät keskustelemaan maisteluun valittujen juomien ominaisuuksista, tekemistään aistihavainnoista ja jakamaan kokemuksiaan. Lue alta vinkit, joiden avulla järjestät onnistuneen tastingin kotona! Näitä vinkkejä voi soveltaa myös etätastingiin loistavasti. 

Näiden vinkkien avulla onnistut kotitastingissa:
  • Valikoi jokin selkeä teema. Hyvä teema rajaa aihealueen tarpeeksi pieneksi, kuten ”suomalaisten stout-oluiden tasting” tai ”ranskalaiset kuohuvat”. Kun teema pysyy hyvin rajattuna, on helpompi määritellä budjetti, löytää ja valikoida maisteltavat juomat, hallinnoida osallistujamäärää ja etsiä mielenkiintoista tietoa jaettavaksi. 
  • Määrittele osallistujamäärä ja juomat. Esimerkki: Haluan kutsua kolme ystävääni järjestämääni stout-tastingiin. Tastingissa maistellaan neljä erilaista stout-olutta ja vertaillaan niiden eroja. Lopuksi syödään ja sitten lämmitetään sauna. Minun tarvitsee siis varata seuraavia tarpeita: neljä lasia jokaista osallistujaa kohden maisteluun ja yhteensä kahdeksan pulloa tai tölkkiä (0,33l pulloja/tölkkejä 2 kpl per olut) stout-oluita. Hyvä maisteluannoksen koko on 1-2 desilitraa, riippuen käytettävissä olevista laseista, oluen vahvuudesta ja tietysti siitä, kuinka hövelillä päällä illan isäntä tai emäntä on. 🙂
  • Lisäksi kaupasta kannattaa napata matkaan myös maustamatonta kivennäisvettä, jotta erilaisten juomien välillä voi huuhtoa suun ja neutraloida makuaistin. Näin löydät useampia makuja ja makuaistisi säilyy terävänä pidempään!
  • Älä stressaa! Lataa valmiiksi tehty maistelupohja täältä! Maistelupohjan avulla pystyt ohjaamaan tastingin kulkua, valikoimaan maistamisjärjestyksen juomien ominaisuuksien perusteella ja tsekkaamaan vinkit esim. oikeisiin tarjoilulämpötiloihin. Voit tulostaa pohjat vaikka jokaiselle osallistujalle ”lunttilapuksi” ! Olemme tiivistäneet maistelupohjaan muutaman oleellisen knoppitiedon sekä toimiviksi kokemamme vinkit maistamisen helpottamiseksi.
  • Viilennä juomat, kata pöytä ja nauti. Tastingin ei tarvitse olla yksipuolinen ja tylsä luento – mikäli kuitenkin faktat ja tarinat etikettien takaa kiinnostavat, kukin osallistuja voi esim. ”ennakkotehtävänä” etsiä kolme mielenkiintoista faktaa Googlesta maisteltavasta juomasta. Jakakaa sitten valikoimanne faktat vuorotellen maistelun lomassa keskustellen!
  • Tässä on joitakin arvioitavia seikkoja juomista: Minkä väriseltä juoma näyttää lasissa valoa vasten? Kupliiko juoma voimakkaasti/verkkaisesti? Miltä juoma tuoksuu? Ja lopuksi tietysti: Miltä juoma maistuu? Arvioikaa myös maun syvyys ja kesto; maistatko juoman suussasi vielä viiden minuutin kuluttua sen nielaisemisesta?

Muista, että…

Maisteluun eli tastingiin tullaan nauttimaan! Muista siis itsekin rentoutua ja nautiskella. Näin pääset mukaan juomien ympärille heräävästä keskusteluun ja saat itsekin kaiken irti kokemuksesta. Vinkkejä voit soveltaa hyvin etätastingin järjestämiseen, kun muistat lähettää muille osallistujille valmiiksi maistelupohjan ja kertoa etukäteen mitkä juomat heidän tulisi itsenäisesti hankkia valmiiksi. Näin voitte maistella yhdessä, mutta turvallisesti etänä videoyhteyden avulla!

Tasting sopii loistavaksi ohjelmanumeroksi esimerkiksi illanistujaisiin, juhlapyhinä, kesäpäiville, pikkujouluihin tai vaikka virkistyspäivän ohjelmaksi. Mikäli teillä on isompi seurue (polttariporukka, harrasteporukka tai vaikka työporukka) suosittelemme ohjatun tastingpalvelun tilaamista, jotta pääset itse keskittymään oleelliseen eli viihtymiseen!

Mikäli olet kiinnostunut ammattitaitoisen tastingin järjestämisestä ja tahtoisit ulkoistaa suunnittelutyön sekä toteutuksen, ota ihmeessä yhteyttä !

Järjestämme tastingit täysin räätälöidysti niin yksityishenkilöille kuin yrityksille, pienille ja isoille ryhmille. Pyydä tarjous ja valmistaudu nautiskelemaan!